Изкуството и ГРАДЪТ

Галерия НЮАНС представя: ИКОНИ - Лили Владимирова и Емил Чушев

Галерия НЮАНС, 13 декември 2022 – 8 януари 2023, вернисаж: 13 декември от 18:00 до 20:00 ч.

В навечерието на най-големия християнски празник Галерия НЮАНС представя изложбата ИКОНИ на Лили Владимирова и Емил Чушев, която ще продължи от 13 декември до 8 януари. Едва за втори път посетителите ще имат възможност да видят непоказвани досега произведения, рисувани в последните две години от двамата иконописци.

Изложбата представя познати библейски сцени, при направата на които са спазени стриктно традицията и канона. Въпреки това Лили и Емил се стараят да представят своя съвременен прочит в иконописта – един леко позабравен в наши дни жанр от живописта. Придържайки се стриктно към старата технология, те грижовно подготвят подходящи дъски, полагат ленени платна, грундират, шлайфат и чак тогава рисуват първо с молив, после гравират рисунката. След това полагат 8 слоя полимент на местата, където иконата ще се позлатява с 22-каратовото злато. Впоследствие златното покритие се полира с ахат, изолира се с лак и тогава те рисуват образите с яйчна темпера. Накрая полагат няколко вида лак, които съхраняват изображенията и позлатата за столетия напред.

Лили Владимирова споделя, че най-голямо вдъхновение за своите икони намира сред тишината и зеленината на ателието в полите на Витоша, което делят заедно с Емил Чушев. За него, от друга страна, вдъхновението идва най-лесно край морето с морския бриз, лятно време на караваната му.

Лили Владимирова работи основно по възрожденски образци. Сюжетите често са многофигурни и сложни, но дори и при изображенията на един светец образът е с богата, прецизна орнаментация, изискваща специален усет към детайла. Иконите ѝ са жизнени и празнични. Четейки житията на светците, които изобразява, тя съумява да предаде на всяко едно изражение определен дух и задълбоченост.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Емил Чушев работи предимно по византийски образци – традиция неизменно свързана с българската история. Тяхната иконография е по-лека и по-семпла. Неговите изображения са тихи и смирени. Никога не започва икона случайно, решението за всеки негов сюжет е провокирано от случка, сън или мисъл.

От 13 декември до 08 януари посетителите на галерия НЮАНС имат възможността да се потопят в иконописния свят на Лили Владимирова и Емил Чушев и да се уверят, че този много важен елемент от българската живопис и традиция се пази и развива и до ден днешен.

1 / 1

Обратно нагоре ↑