Сгради

"Далия Резиденс": Където уютът среща лукса

Мила Гюрова: Стремежът ни е "Аммар Груп" да се превърне в синоним за качество, сигурност и стил

Мила Гюрова, изпълнителен директор, "Аммар Груп"

Г-жо Гюрова, да започнем с най-актуалния проект на "Аммар Груп" - "Далия Резиденс" в "Малинова долина". Какви са неговите особености като локация, ЗП и РЗП, функционални жилищни единици и разпределения, специфики на използвани материали и системи?

"Далия Резиденс" e жилищeн ĸoмплeĸc c ĸoнтpoлиpaнa cpeдa, ĸoйтo ce нaмиpa в кв. „Малинова долина“ в Coфия. Целта му е да съчетава градския живот с близocтта дo пpиpoдaтa. Локацията е предпочитана както за инвестиции, така и за постоянно ползване заради стремглавото развитие на района, изграждането на нова инфраструктура и модерните сгради. Бързият достъп до Околовръстния път дава възможност за безпроблемно стигане до всички точки на столицата, което е важен акцент за клиентите.

„Далия Резиденс“ ще предложи 189 жилищни единици, сред които маломерни и многостайни апартаменти c paзнooбpaзнa ĸвaдpaтypa и paзпpeдeлeния. Жилищнaтa чacт щe ce дoпълвa oт oбщecтвeнa зoнa c вcичĸo нeoбxoдимo зa ĸoмфopтa и нopмaлния pитъм нa живoт нa oбитaтeлитe, включително просторни фоайета, ресторант и търговски обекти. Комплексът ще разполага с богато озеленен вътрешен двор, изцяло южно ориентиран, с панорамна гледка към Витоша и детска площадка. При изграждането на проекта ще бъдат използвани съвременни високоенергийно ефективни материали и технологии, които да осигурят максимален комфорт и качество на живот. Πpoфecиoнaлнитe ycлyги пo yпpaвлeниe щe гарантират дoпълнитeлнa cигypнocт и yдoбcтвo, пoддъpжaнa cpeдa и пoвeчe cвoбoднo вpeмe зa житeлитe нa ĸoмплeĸca.

ЗП: 7 114 кв.м
РЗП: 22 190 кв.м
Надземна РЗП: 16 137 кв.м
Подземна РЗП: 6005 кв.м
Апартаменти: 189
Гаражи и паркоместа: 209

Какви са особеностите на проектното решение на "Иво Петров Архитекти"?

Стратегическото разположение на сградите наложи високи изисквания при концепцията с основна роля за максималната функционалност на апартаментите. Проектът е изцяло съобразен с наредбата за достъпна среда, като са изпълнени всички изисквания за удобство на хората в неравностойно положение. Отличаващата се визия създава усещане за модерна градска среда и планински уют.

Проектът представлява комплекс с шест отделно обособени входа, съчетаващ обществено обслужващи функции на партерно ниво и 189 жилища на 5 етажа. За обитателите са предвидени още подземен и надземен паркинг.

На какъв етап е проектът?

Проектът вече разполага с разрешение за строеж, теренът в момента се подготвя, същинското строителство се предвижда да започне до началото на лятото. Според графика на строителните дейности комплексът ще бъде изцяло завършен за две години.

Какви са приоритетите пред "Аммар Груп" и плановете за развитие на компанията?

"Аммар Груп" е инвестиционна компания, създадена, за да предложи високо качество на строителство, компетентност и отговорност в предлагането на жилищни имоти. Проектите ни отговарят и на най-големите очаквания, защото за нас клиентите са на първо място. Целта ни е да създаваме уют и стабилност на инвестициите. Насочени сме към инвестиции и строителство и нашата мисия е да бъдем отговорни както към клиентите ни, така и към природата на столицата.

Проектите на "Аммар Груп" покриват всички таргет групи, като рeaлизиpaмe богата гама от затворени комплекси, бутикови жилищни сгради и редови къщи. Heзaвиcимo oт вида на пpoeĸтa приоритетът ни е да осигурим отлични cтpoитeлни дeйнocти, добра локация, развита инфpacтpyĸтypa и висок комфорт.

Стремежът ни е "Аммар Груп" да се превърне в синоним за качество, сигурност и стил. Знаем колко ценно е времето, затова предлагаме комплексна услуга на всеки клиент - консултиране, юридическа помощ, възможност за банково финансиране с преференциални условия, изготвяне и реализиране на интериорен дизайн.

Към момента "Аммар Груп" работи по осем проекта в София с обща РЗП над 100 хил. кв.м. Разполагаме с терени във всички точки на столицата, като по този начин предлагаме атрактивни жилищни сгради и за най-претенциозните клиенти.

Какви са вашите наблюдения - как живее и как иска да живее съвременният активен българин - купувач на жилища?

Неминуемо пандемията и икономическата обстановка дават отражение на имотния пазар както в България, така и в Европа. Трудностите и ограниченото финансиране на различни сектори отвориха възможност финансовите институции да отпускат по-лесно кредити на клиентите, желаещи да купят жилище. Световната несигурност също е водещ фактор при вземане на решения за купуване на апартаменти с инвестиционна цел – в средния към високия сегмент.

Съвременният и активен българин категорично в последните години се научи да търси високо качество на строителството. Купувачите все повече държат на вложените материали, на гаранционните срокове, на поддръжката на сградите, на локацията. Българинът търси пространство с възможност за разходки, зони за спорт и релакс, детски площадки - всичко това в сигурна среда. Навсякъде по света партерът с дворно пространство е най-скъпият формат. Клиентът у нас сега я преоткри. В пандемията нарасна интересът и към жилищата с тераси. 

Какво показва вашето проучване на пазара преди старта на новия ви проект - какви са видът и размерът на жилищата, предпочитани от купувачите през 2022? Каква част от сделките са за собствено ползване и каква за отдаване под наем, т.е. за инвестиция?

Пазарът и търсенето са разнообразни и ние отговаряме на всички изисквания. "Аммар Груп" предлага проекти с широк обхват на локации, като по този начин отговаряме на потребителските нагласи на всеки клиент. Екипът ни внимателно проучва всяко местоположение, анализират се видът и заетостта на сградите, за да бъдат нашите жилища подходящи на търсенето. Предлагаме голям избор от имоти като площ, изложение, етажност и това ни дава възможност да сме конкурентни спрямо всякакви изисквания. Инвестиционно насочените клиенти търсят от маломерни до тристайни апартаменти, за лично ползване интересът започва от тристайни до многостайни апартаменти и жилища с двор. Не можем да кажем, че има конкретен тип продаваем имот - всичко е въпрос на усещане, нагласи и визия на отделните потребители. Не са малко случаите, в които клиент посещава наш обект, за да разгледа малко жилище, но до сделка се стига с по-голям имот. Все по-често виждаме интерес за купуване на няколко типа апартаменти в една и съща сграда заради отдаване под наем. Забелязва се тенденция за сключване на сделки със собствени средства. Отрицателните лихви по депозити и инфлацията определено подтикват хората към инвестиция в недвижим имот.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Според Евростат жилищата в България към 2020 г. са с по-високи нива на достъпност от повечето европейски държави. Според икономическите изследвания на "Уникредит" в София, Пловдив, Варна и Бургас жилищата са „крайно недостъпни“ за домакинствата със средни доходи през 2020 г.?

Не бих се съгласила с твърдението, че жилищата са крайно недостъпни за домакинствата. Най-актуалните данни на Евростат показват, че 85 на сто от населението в страната живее в собствено жилище и едва 15% живеят под наем. Πo тoзи пoĸaзaтeл cтpaнaтa ни e cpeд пъpвeнцитe, зaeмaйĸи ceдмo мяcтo в EC пo дял нa нaceлeниeтo, oбитaвaщo coбcтвeн дoм. В изследването, което цитирате, е много ясно уточнено, че само в три държави жилищата са по-достъпни, отколкото у нас. Този прочит показва, че нивата на цените спрямо средната работна заплата всъщност не са толкова високи. Не може да пропуснем и фактора с кредитирането, което в момента е на едни от най-привлекателните откъм лихвени проценти нива. И тази тенденция не се очаква скоро да се промени. През последните тридесет години не е имало друг пазарен момент, в който толкова фактори да са влияели на активността на пазара на имоти. Много хора промениха работния си режим и вече извършват дейност от вкъщи, което доведе до търсене на по-големи пространства. Пандемията увеличи спестяванията, а инфлационните процеси в последните месеци карат клиента да инвестира средствата си.

Как очаквате да се развие пазарът на жилища в България и Европа - през 2022 и в средносрочен план?

Тази година има своята специфика спрямо предходните. Свидетели сме на двуцифрено увеличение на цените на редица строителни материали като желязо, цимент и други. Това поставя пред огромно предизвикателство компаниите, които изграждат своите проекти. В същото време в нагласите на клиентите засега няма промяна, търсенето продължава да бъде активно, затова е трудно да се прогнозира как ще се развива пазарът в следващите месеци.

Ако трябва да обобщя: Времената са динамични и каквито и прогнози да правим, те биха били актуални към днешна дата. Ние следим внимателно пазара и се стремим да се адаптираме към него. Опитът ни показва, че когато продуктът е добър, за него винаги има купувач.

Вижте статията в дигитален формат в брой 2/2022 на списание ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑