Сгради

Да, това също е банков офис

Проект на dontDIY

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

Може ли банковите офиси да бъдат уютно място, където клиенти и служители се чувстват комфортно, комуникират и вършат работата си с лекота? Положителният отговор дават Райфайзенбанк и партньорите им от бюро за архитектура и дизайн dontDIY.

През миналата година банката започна обновяване на своите офиси чрез внедряване на нова концепция за дизайн, обзавеждане и обслужване, проектирана изцяло на база нуждите и очакванията на клиентите. Концепцията бе разработена по design thinking методология в партньорство с амбициозните екипи на DesignThinking.bg (вече преименувана на launchlabs Sofia) и dontDIY. Процесът включваше задълбочено проучване на клиентските и служителските очаквания и преживявания, както и специално архитектурно проектиране, подчинено на иновативната методология. Резултатът е оптимален синхрон между хора, пространства и услуги. Новата концепция вече е внедрена в част от офисите на банката и обратната връзка от клиентите е отлична.

Последната перла в поетапно обновяваната офисна мрежа на Райфайзенбанк е Корпоративният център в ЕКСПО 2000 в София, в който дизайнът и новите технологии работят в пълен синхрон. Центърът е създаден със специално отношение както към корпоративните клиенти на банката, така и към банковите специалисти, които им помагат да постигат бизнес целите си.

Новият корпоративен център на Райфайзенбанк развива пространствата на интериора в три свързани зони – Adaptive stage, Transition и Business Lounge. Те са проектирани така, че в най-голяма степен да отговарят на специфичните дейности, извършвани във всяка от тях. Едновременно с това всички зони си кореспондират визуално, тематично и по отношение на клиентското преживяване – от влизането в центъра, през обслужването до получаването на необходимата консултация или услуга. Нека се разходим виртуално из отделните зони.

Adaptive Stage е проектирана като многофункционална, просторна сцена за различни сценарии на функционално зониране, включително организиране на корпоративни събития с няколко десетки гости. Този ефект е постигнат, от една страна, чрез внимателното позициониране на ажурни ламелни пана, които дават мащаб на цялата зона, без да я разделят на отделни функционални групи. Категоричното оформление на пространството е допълнено от обличането на пода, стените и колоните с естествен камък.

 

„Това цялостно решение работи на няколко нива, като целта бе визуално обединяване и свързване на всички части на интериора“, споделя архитект Владислав Велков от dontDIY. Богатството на избрания естествен материал дава нужната доза автентичност и спомага за експонирането на всички останали елементи от интериора. Така завършеният облик е постигнат с минимални изразни средства.

Важен завършек на пространството е избраното високотехнологично осветление, което равномерно осветява цялата зона, подобрява видимостта и в същото време отговаря на мащаба на външната среда и цялата сграда. Осветителните тела са проектирани да допълват променящото се количество естествена светлина в интериора, давайки високо ниво на комфорт и пълна свобода на управление.

Transition зоната, обособена от конструктивното ядро на сградата, е проектирана като преход между отвореното пространство на Adaptive stage и различните типове зали за срещи в Business Lounge.

„Най-голямото предизвикателство тук беше да разширим визуално пространството и да осигурим ясна функционална връзка между отделните зони. Това стана чрез композиция от подвижни и фиксирани огледални пана, които разширяват визуално зоната и структурират пространството. По този начин създадохме и възможност за експозиция на успехите на банката и нейните клиенти“, споделя още архитект Велков.

Завършек на целия проект са залите за срещи в т.нар. Business Lounge. Корпоративният център на Райфайзенбанк предлага различни по размер и атмосфера зали за срещи, които хармонично се допълват като едно цяло, запазвайки собствения си характер. Палитрата от материали тук е допълнена от естествен дъб, което дава нужната топлина и баланс спрямо камъка, който преминава и в тази зона.

„Новият ни корпоративен център е израз на нашата мисия да превръщаме постоянните иновации в изключително клиентско преживяване. Тук нашите корпоративни клиенти и служители разполагат с една съвременна, хармонична и комфортна среда, която позволява високо ниво на обслужване и комуникация“, казва Добромир Добрев, изпълнителен директор Корпоративно банкиране и капиталови пазари, Райфайзенбанк.

Дизайнерските решения, модерният интериор и естествени материали създават необходимата атмосфера за комуникация, а деликатно внедрените технологични решения спомагат за по-голяма бързина и лекота в обслужването. В центъра на всички дизайнерски и интериорни идеи обаче стои комфортът на банковите специалисти и корпоративните клиенти. В крайна сметка това също е банков офис… И тук иновативните решения са първата важна стъпка към постигането на бизнес целите.

Четете в бр. 2 на сп. ГРАДЪТ

Обратно нагоре ↑