Сгради

DA architects: Усещане за простор и естествени тонове в хармония с природата

DA architects: Усещане за простор и естествени тонове в хармония с природата

Умело овладени отворени пространства, единство и изчистеност в третирането на обзавеждането, в комбинация с балансирана палитра от меки тонове и естествени материали придават усещане за уют и съвременно излъчване на този дом. Разположен в затворен комплекс ГОРА, той е заобиколен от зеленина, граничи с река от запад и богато озеленен имот от юг, отреден за бъдещ парк. Използвайки това изложение и прилежащи гледки, пространствата са решени по начин, по който да бъдат максимално отворени към заобикалящата зеленина и гледката към планината, с плавно преливане между вътрешни и външни пространства и функционални зони.

1 / 3

Фотограф: Минко Минев

2 / 3

Фотограф: Минко Минев

3 / 3

Фотограф: Минко Минев

Обширната дневна, която събира всички членове на семейството, съчетава три зони, които се допълват една друга. Шестметровата кухня, заемаща широчината на помещението, интегрира всички необходими електроуреди, както и климатичната система, като последното помага по този начин да се осигури светла височина от над три метра в цялото пространство. Кухненският остров предоставя допълнителна работна площ, а от вътрешната му страна са интегрирани хладилните витрини за вино, съхраняващи грижливо подбрани вина от цял свят. По страните му са оформени плитки ниши за кулинарни книги и аксесоари. Трапезарията заема пространството между кухнята, гледката и тераса, където за основен акцент е избрана картина на Красимир Терзиев, предоставена от галерия „Структура“. Просторният кът с меката мебел е разположен до широките витрини и „отваря“ дневната към заобикалящата гора и силуета на Витоша, като по един естествен начин зеленината отвън допълва палитрата от светли тонове и естествени материали, които доминират в интериора.

Фотограф: Минко Минев

Родителската спалня е сепарирана от общия коридор към детските стаи посредством преддверие, оформено като гардеробно помещение. В тази зона доминират светлосивите повърхности на мебелите, по стените и тавана, които балансират топлината от дървени настилки и ламперии с характерната си бетонова визия. В близост до фасадата е разработена трансформираща се мебел, позволяваща ползването ѝ като работен кът, място за съхранение на бижута и зона за гримиране. Тя е също така част от линейна мебелна композиция по цялата дължина на стената, която освен за съхранение има и галерийна функция, подходяща за аранжиране на дизайн елементи и картини.

1 / 2

Фотограф: Минко Минев

2 / 2

Фотограф: Минко Минев

Детските стаи са с различно излъчване. Съчетанието на множество изненади и скрити функционалности в мебелите, редуването на различни височини и материи създават пространства, които да развиват приключенския дух и въображение. Играта с комбинация от форми и цветове осигурява индивидуален характер на всяка стая, а мебелите са съобразени с функционалните нужди на различната възраст на децата.

Стилистиката на баните е естествено продължение на стаите. Излъчването на родителската баня е единно, осветлението е по-меко, а душ зоната е подчертана с триметров „светлинен кладенец“. Другата баня пренася играта с форми от детските стаи в интересните разчупвания в структурата на окачения таван, което добавя усещането за динамика  в помещението.

Добрият баланс между индивидуализирани решения в съчетание с единна и съвременна дизайн линия създават чувство на завършеност и цялост, а овладяната палитра от меки тонове и естествени материали подсилва осезаемостта на средата и усещането за уют и хармония.

Вижте статията в брой 4/2022 на списание ГРАДЪТ в дигитален формат с вградени ИНТЕРАКТИВНИ ВРЪЗКИ и ВИДЕО съдържание

Обратно нагоре ↑