Сгради

DA Architects presents: Huawei offices, София

Иновации и функционалност срещат човешки мащаб и уют

Новият офис на DA architects за технологичния гигант Huawei среща иновациите и изчистената функционалност с човешкия мащаб и уюта. Балансирана палитра от преливащи меки и светли тонове в комбинацията с контрастни елементи и фини детайли придават индивидуалност на всяка зона и едно цялостно усещане за уютно и стилно работно място. Специфичното в подхода на студиото към този проект е нуждата да се преработи съществуващият и действащ офис на компанията, като анализът установява необходимост да се направят няколко ключови намеси в наличните дадености, които макар и не толкова мащабни, довеждат до осезаемо подобрена работна среда.

Huawei offices, София

Архитектура и дизайн: DA architects

Фотограф: Минко Минев

Зоната на рецепция се отличава с изчистена визия и почти сценично излъчване, което импонира на философията на Huawei, с фокус върху иновативното и дръзкото. Широката витрина към асансьорното лоби позволява на посетители и служители да възприемат тази зона в нейната цялост още със стъпването си на етажа.

Вътрешността на офиса, от друга страна, придобива различно излъчване в търсене на предразполагаща и уютна атмосфера, чието разнообразие се обогатява с умело редуване между отворени работни пространства и кътове за отдих и колаборация, кафе зони, ниши за индивидуални разговори и разнородни зали за срещи и видеоконференции. Таваните и конфигурацията на помещенията и зоните са преработени по начин, който да осигурява повече и по-равномерна естествена светлина.

1 / 2

© МИНКО МИНЕВ

2 / 2

© МИНКО МИНЕВ

Една от основните водещи линии в проекта на DA architects е връзката на човека с природата и интеграцията на концепции от биофилния дизайн. Тази посока предопределя и цветовата палитра на настилките, акустичните повърхности и широката употреба на естествено интериорно озеленяване, които пряко допринасят за комфорта на служителите. Ниските мебели с естествена растителност осигуряват лично пространство за съхранение и обособяват зони с човешки мащаб в отворения план на работната площ, като растенията са така подбрани, че да индивидуализират различните кътове. Целта на новия офис е да стимулира комуникацията и обмена на опит между служителите чрез осмислени и различни по своя характер пространства.

Малки и удобни кафе кътове са равномерно разпределени в площта на отворените работни зони, докато колаборативните хъбове варират като типология, така че да осигурят едновременно бързи и достъпни зони за обсъждания в близост до екипите, както и по-отделени и интровертни такива за конфиденциални разговори. Плавният преход в цветовете на настилката между работни зони и коридори позволява балансирано цветово разнообразие, без да се получава прекалено надребнена и натрапчива сепарация.

© МИНКО МИНЕВ

Кухненски мебели, тапетни врати към оперативни складове и шкафове за съхранение неразривно преливат в ламперията, която обгръща ядрото на офиса. Ламелният таван над кафе кътовете подпомага по-ефективното поглъщане на шума в тях, така че да не смущава процесите в работната зона.

Интегрирани мебелни ниши, разположени на няколко локации в офиса, изпълняват ролята на библиотека, лавици за аксесоари и озеленяване, лични и фирмени награди, като персонализират отделните отворени работни пространства и надграждат усещането за характер и уют.

Залите за срещи разполагат с площни опънати тавани, които осигуряват мека и равномерна светлина посредством скрито осветление. Стените са облечени с акустична ламперия, като също така са оборудвани с бели дъски от лакобел за писане и смарт екрани с интегрирана система за видеоконферентни разговори.

Зоната за почивка, макар и обвързана с общата естетика на офиса, носи една по-различна атмосфера. Черни метални рамки, по-щедрата употреба на тъмни тонове и материали, акцентни и точкови осветителни тела създават усещане за по-барова среда. Ламелният таван намира своята поредна препратка в тази зона, като заедно с декоративните акустични панели по стените подпомагат комфорта в една по традиция интензивно използвана зона.

Залата за видеоконферентни разговори на високо ниво е решена с голямо внимание към детайла и с фокус върху това да се открои от останалите зали за срещи, предоставяйки различно ниво на комфорт. DA architects залагат на специфичен таван, използващ принципите на зрителните зали, спомагайки разсейването на отразения звук, а в естествено обособените шлицове е развито индиректно осветление.

1 / 1

© МИНКО МИНЕВ

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ 

Обратно нагоре ↑