Сгради

"Ботаника Лозен Резидънсис", София

Просторни еднофамилни къщи с огромни дворове, уединение и достъпност с най-високи материали на изпълнение

Даниел Йорданов, управител, "Арко Вара България"

- Г-н Йорданов, "Ботаника Лозен Резидънсис" е ключов проект в нова знакова дестинация на столицата - каква е неговата концепция?

- "Ботаника Лозен Резидънсис" е един изключителен проект, съчетаващ повече от необходими удобства за своите собственици с прекрасна локация и висококачествени материали. Основната концепция е предлагането на просторни еднофамилни къщи с огромни дворове – нещо, което е дефицит на конкретния пазар и което ни отличава от повечето ни конкуренти. В "Ботаника Лозен Резидънсис" ние залагаме на удобството и крайния продукт, за да дадем максимална добавена стойност на нашите клиенти. Нашата идея за просторни къщи с големи пространства, широки дворове, уединение и достъпност, съчетано с най-високи материали на изпълнение, е в основата на концепцията на комплекса.

Проектът се състои от три етапа в отделни урегулирани имоти. В момента се изгражда етап 1, който се състои от 16 еднофамилни къщи на 2 и 3 етажа и е с обща разгъната застроена площ 5485 кв.м. Двуетажните къщи предлагат широки пространства, разпределени на площ общо 300 кв.м, а триетажните - на 429 кв.м. Допълнително удобство при по-големите къщи е и панорамната тераса на последния, трети, етаж, която е страхотно предимство и е фактор при вземането на решение от купувачите.

- Какви са предимствата на жилищен комплекс край града? Каква е достъпността и социалната инфраструктура?

- Безспорно едно от най-големите предимства в днешно време на жилищните комплекси в покрайнините на града са тишината, спокойствието и уединението след тежък работен ден. Това, съчетано със собствен зелен двор, чист въздух, спокойна среда за семейството, прави подобен тип имоти изключително атрактивни и търсени през последните години. Големите и високи прозорци позволяват проникването на голямо количество дневна естествена светлина. Aĸцeнтиpaнo e въpxy пpocтopнaтa и oбилнo oзeлeнeнa пapĸoвa cpeдa, ocигypявaщa ĸoмфopт, yceщaнe зa пpocтop и cвoбoдa и oтлични peĸpeaтивни фyнĸции. Озелененият вътрешен двор е прекрасно ситуиран като зона за отдих.

Друго съществено предимство на "Ботаника Лозен Резидънсис" е използването на висококачествени материали и пълна насоченост на качеството към клиента и задоволяване на неговите нужди и постигане на максимален комфорт.

Нашият проект е лесно достъпен, само на няколко минути от ключови пътни артерии и точки на София и също така и на кратко разстояние до бизнес паркове и офис центрове.

- Как се разви проектът през изминалите години?

- "Ботаника Лозен Резидънсис" е добре познат проект от години на местния пазар, както и свързаните с него идеи и визии през годините от архитектите и инвеститора "Арко Вара". Със започването на строителството на проекта ние създадохме изключителен интерес към района като едни от първите инвеститори, които развиват тази зона до село Лозен. За строителството на обекта отговаря австрийската компания "Щрабаг" като главен изпълнител и за нас е от изключителна важност да продължим нашето взаимно доверие и съвместни колаборации, за да завършим успешно проекта.

От неговото начало досега "Ботаника Лозен Резидънсис" върви по план, като аз лично заедно с моя екип полагаме много усилия за максимална ефективност и оптимизация на процесите и времето с цел постигане на безкомпромисни резултати. Към момента "Ботаника Лозен Резидънсис" има акт 14 и се радва на сериозен интерес от хора, желаещи да станат част от този изключителен комплекс. Предстои ни една интензивна година, в края на която сме планирали финално завършване.

- Високият комфорт на обитаване край града е един от основните приоритети на младите успешни българи - какъв е клиентският сегмент на "Ботаника Лозен Резидънсис"?

- Истината е, че през последните години много от младите хора намериха своя мечтан дом в покрайнините на София, търсейки спокойствие, сигурност, уединение, подбрани съседи и качествен продукт. Тази тенденция се наблюдава и в "Ботаника Лозен Резидънсис", като мога да кажа, че голяма част от огледите, направени от нашия мениджър „Продажби“, са от млади и успели хора, търсещи безкомпромисно качество на продукта. По отношение на тези, които вече са закупили имот при нас, то те са предимно семейства с деца. Трябва да отбележа, че има и такива купувачи, които имат интерес за придобиване на имот с инвестиционна цел, което е показател за доверието на хората в местния пазар на подобен тип имоти и в бъдещата му стабилност.

Също така основен фактор, оказал силно влияние на пазара и ускорил търсенето на къщи около града, е именно ковид пандемията, която донесе нова ера на разбиране за домашен офис и наложи куп нови тенденции и правила на работа в много бизнес сфери. Голямото жилищно пространство позволява самостоятелност и гъвкавост на обитателите, а също така и възможност за собствена стая и санитарен възел. Помещенията може да се използват и оборудват за домашен офис, което е от силно значение за голяма част от младите специалисти, използващи този тип работа по-често или през цялото време.

- Как еволюира жилищният продукт на затворените комплекси?

- През годините клиентите станаха все по-селективни и решението за подобен тип имот може да отнеме малко повече време, което е съвсем очаквано предвид развитие на пазара, технологиите и високата информираност. Не е тайна, че сред основните предпочитания на жителите е техният дом да е изработен от максимално добри материали, да е надежден, добре разпределен по отношение на етажни площи и практичност на помещенията, както и да има сигурен затворен двор, където да играят със своите деца или просто да прекарват време сами. Неразделна част от развитието на пазара и глобализацията е и зелената енергия, която също намира място в проект "Ботаника Лозен Резидънсис", като всеки наш клиент, закупил своя дом при нас, получава два фотоволтаични панела, поставени от нас. Друго, което наблюдаваме и получаваме като обратна връзка, е все по-засилващият се интерес към електромобили и поставяне на зарядна станция в двора. В "Ботаника Лозен Резидънсис" това няма да е проблем, тъй като има достатъчно място пред двойния гараж на всяка къща.  

- Какви са предимствата на предлагания от вас жилищен продукт и какво е съотношението цена - качество?

- Най-голямото предимство на "Ботаника Лозен Резидънсис" са просторните къщи и огромните дворове, което е рядка и дори почти несрещана комбинация при комплекс на пазара. Големите и високи прозорци позволяват проникването на голямо количество дневна естествена светлина. Разбира се, това са водещите предимства, които обаче са съпроводени с природните дадености на района и локацията на обекта в подножието на планината, красивата панорамна гледка към града, лесния и бърз достъп до ключови точки на София. В допълнение трябва да добавим и висококачествените материали, на които сме наблегнали с цел максимална клиентска удовлетвореност и сигурност, а именно тухли Wienerberger Porotherm с 15 см външна топлоизолация, вентилируема фасада, скатен покрив с керамични керемиди Tejas Borja Flat-10, троен стъклопакет с алуминиев профил Schuеco с прекъснат термомост и нисък коефициент на топлопреминаване и високо ниво на соларна защита. Трябва да спомена и 100% окачени вентилируеми фасади, подово отопление, соларни панели, сградно и парково осветление, огради и озеленяване.

Надморска височина от 600 м осигурява панорамни гледки към планината и град София. Разнообразието от екопътеки, планински маршрути и природни забележителности в близост предоставя възможност за активен и здравословен начин на живот на живеещите в комплекса. Най-хубавото е, че всичко това се намира само на 20 минути от центъра на столицата посредством Околовръстния път и бул. „Цариградско шосе“, а пък само на 15 минути се намират летище София, "Бизнес Парк София" и "Гаритидж Парк" – ключови бизнес центрове.

Клиентите за подобен тип имоти имат много добра представа какво търсят, с ясни и конкретни изисквания за безкомпромисно качество. Търсенето в последните години се увеличава, и то особено за висок клас къщи в покрайнините на София, което ние от "Ботаника Лозен Резидънсис" също отчитаме, а това рефлектира пряко на цените и продажбите. Продажбата на еднофамилна къща с огромен двор в нашия проект е процес, който до голяма степен е емоционален, и решение, което се взима с много емоция и чувства, особено на семейно ниво.

1 / 2

2 / 2

- "Арко Вара" е международна компания с опит в създаването на качествен жилищен продукт - какъв е вашият опит от проектите в България и изводите, които прилагате при "Ботаника Лозен Резидънсис"?

- Нашата компания винаги се е стремяла към постигане на максимално добри резултати и доволни клиенти, които да станат наши приятели и да имат шанса да се възползват от всеки следващ продукт. За многото си години опериране на българския пазар "Арко Вара" е доказала многократно своето професионално отношение към всеки проект и детайлите по изпълнението му. До създаването на "Ботаника Лозен Резидънсис" компанията е поставяла своя фокус само върху жилищни сгради в урбанизирани територии, като успешно е реализирала всеки проект в България. С новото си начинание по изграждане на висок клас проект от къщи нашият екип е уверен в успеха и налагането на пазара, както и в стабилното търсене и бъдещия потенциал. Доказателство за успеха на нашата компания като наложен инвеститор, спечелил доверието на хората, е фактът, че наши бивши клиенти от други проекти сега стават собственици на имоти в "Ботаника Лозен Резидънсис". Това повече от достатъчно ни показва, че доверието на клиента в нас е високо и прави моя екип щастлив, че успяваме да предоставим това на местния пазар.

- Какъв е международният опит и добрите модели, които прилагате?

- Като международна инвестиционна компания ние държим и следим качеството на материалите и изпълнението на нашите обекти, като се водим по стандартизирани процедури. Благодарение на солидния ни опит в Естония ние прилагаме стандарти за максимално практично разпределение на вътрешните помещенията, облагородяване на околната среда и изграждане на паркова среда. В тази връзка "Ботаника Лозен Резидънсис" не се различава от нашите практики, като ние оставаме фокусирани върху просторните зелени дворове, практично разпределени етажни помещения и устойчивост чрез инвестирането в соларни панели.

- Как оценявате актуалната ситуация с търсенето на качествен жилищен продукт и какви са основните фактори за пазарното състояние?

- Пазарът на недвижими имоти в България се запазва устойчив с тенденции за ръст в конкретни сегменти. Много са факторите, оказващи влияние, но едно от безспорните неща са увеличаващите се доходи на голяма част от хората, промяната на мислене и търсене на практичност и качество срещу съответната цена. Не трябва да забравяме и факта, че българите виждат най-голяма сигурност за инвестиция в недвижим имот и това тласка пазара нагоре. От друга страна, българските банки имат висока ликвидност и свободни пари, а процентите по кредитите са значително стабилни. Интересен факт и мнение, както мое, така и на партньори, с които работим от финансовата среда, е, че с приемането на еврото се очаква да се увеличат чуждестранните инвестиции в страната и идването на повече чужденци, които ще закупят или наемат имот. Ако трябва да конкретизираме именно върху пазара на висок клас къщи около София, то предлагането все още не е достатъчно и има много потенциал за ръст, подкрепен от търсене и свободни пари за такъв тип имоти.

- Какви са вашите планове за нови проекти?

- Със завършването на Етап 1 на проект "Ботаника Лозен Резидънсис" ние уверено ще продължим към изграждането и стартирането на Етап 2, който ще се състои от 24 еднофамилни двуетажни къщи с просторни помещения и големи зелени дворове. На по-късен етап ще ни предстои и третата фаза, но това е по-далечен бъдещ план. "Арко Вара" вярва в местния пазар на недвижими имоти и инвестиции, като ние смятаме, че има огромен все още недостигнат потенциал както на пазара, така и на предлагания продукт. Икономическата и политическата обстановка са фактори, които до голяма степен са водещи при вземането на големи инвестиционни решения, както и пазарните условия и банковата система. Ние вярваме в местния пазар и имаме желание и планове да продължим оперирането си в сектора на недвижимите имоти, предоставяйки все по-добър продукт на нашите клиенти.

Проект: "Ботаника Лозен Резидънсис"
Локация: село Лозен
Инвеститор: "Арко Вара България", част от "Арко Вара" АС, Естония
Проектант: ВАМОС
Изпълнител: ЩРАБАГ
Терен: 14 683 кв.м общо за трите етапа
ЗП: 5873 кв.м общо за трите етапа
РЗП: 19 087 кв.м общо за трите етапа
Брой жилищни единици: 56 общо
Зелени и паркови площи: 5873 кв.м
Актуален етап: Етап 1 с 16 къщи
Срок за завършване: декември 2024

Вижте cтaтиятa в бpoй 2/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑