Сгради

"Бизнес център Велико Търново"

Първият иновативен мултифункционален център в града с модерни офиси, конгресен център, спортни и релакс зони и удобства за компаниите и техните служители

Милен Георгиев, съуправител, "“Екстрапак" ООД

Проектът е отличен със специална награда в Национален конкурс "Сграда на годината" 2023

Мащабната инвестиция от почти 40 млн. лв. в изграждането на "Бизнес център Велико Търново" (BCVT) получи своята висока оценка от професионалното жури в Национален конкурс "Сграда на годината 2023". Проектът, зад който стои лидерът в производството на опаковки от хартия, текстил и полиетилен, фирма "Екстрапак" ООД, бе отличен със специална награда в престижния конкурс. "Бизнес център Велико Търново" е първият иновативен мултифункционален център, интегриращ модерни офиси, конгресен център, спортни и релакс зони и всякакви удобства, създадени за подпомагане на успешните фирми и техните служители.

Централното географско местоположение на Велико Търново е отлично място за организиране на семинари, конференции и други събития, а реализираният проект без аналог в региона е сериозна заявка за развитие на конгресен туризъм в старата столица, категоричен е Милен Георгиев, съуправител в „Екстрапак“. Неговите отговорности в компанията, която е с почти 30-годишна история, са в областта на финансите, инвестициите и софтуера.

За регионалната значимост на проекта, внедрените иновативни решения, новите стандарти в съвременното строителство и управлението на бизнес пространства разговаряме с г-н Георгиев.

Инвеститор: "Бизнес център Велико Търново" ЕООД
Архитект: ИПА ЕООД – арх. Слав Динев и арх. Светомира Няголова
Изпълнител: "Лъки строй 2011" ЕАД
Конструктор: АЕС ЕООД

- Г-н Георгиев, кое определя "Бизнес център Велико Търново" като проект с регионална значимост?

- Това е първият фокусиран проект, в който има големи офисни пространства, конфигурирани по желание на клиентите с управление на микроклимат, контрол на достъпа, видеонаблюдение, с всякакви услуги за наемателите и техните служители. Проектът ни е различен с това, че има и много обществени части като места за хранене, спорт, плуване, място за провеждане на събития, конгреси, конференции. Това е първият подобен проект във Велико Търново. Според нас е назряло времето да има такъв проект, защото има много фирми в областта на услугите, които искат да имат добра работна среда за своите служители, възможност за увеличаване, намаляване, конфигуриране на работните пространства - всичко това води до по-добра производителност. Велико Търново има два университета – ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Национален военен университет "Васил Левски". Тук се намира и Център за дистанционно обучение към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и филиал на Медицински университет – Варна, много фирми в областта на услугите, софтуера, дизайна, изнесените центрове и съчетанието им с нов модерен бизнес център правят проекта уникален. Всички тези фактори създават възможности за развитие на конгресен туризъм.

1 / 2

2 / 2

- Кои са достойнствата на проекта, които го правят атрактивен не само за старата столица?

- Велико Търново е добро място за развитие на такъв тип туризъм, защото е на еднакво разстояние от София, Букурещ, Варна, Бургас, Пловдив. Той е пресечна точка на тези пет града, с което се явява в центъра, което създава удобство за хората от различни места. Това е първият подобен мултифункционален център. Разположен е в западната част на града, на стратегическо място, на входа от София, обслужвано от добра пътна инфраструктура, което го прави леснодостъпна и удобна за всички посетители локация. В близост е "Мол Велико Търново", до който смятаме да изградим пешеходен път. Непосредствено се намират и няколко спортни съоръжения за тенис и футбол - игрищата на "Спортно Търново" и тенис комплекс "Хемус". Сградата разполага с голям паркинг с 230 паркоместа за автомобили. 160 са осигурените места за велосипеди и мотопеди, както и станции за зареждане на електроавтомобили. Това осигурява комфорт и удобство за всички служители и гости на сградата.

Съвместно с община Велико Търново работим по осъществяването на достъп и за пътуващите с обществен транспорт, като за целта предстои да бъде изградена автобусна спирка до бизнес центъра.

Мултифункционалната сграда разполага с осем конферентни зали, като най-голямата е за 500 души. Това е първият професионален конферентен център във Велико Търново в такава многофункционална сграда. В бекстейджа са предвидени апаратна и гримьорни, а фоайетата пред залите са достатъчно големи да поберат участниците в събитията. На второ ниво има прилежаща удобна тераса с директно излизане от залите на открито или във фоайето на закрито. Освен частни офиси BCVT предлага и коуъркинг пространство с 30 работни места, които могат да бъдат наемани за ден, седмица или месец. В сградата има още: фитнес зала и голям плувен басейн с размери 12.5 х 25 м, зала за групови спортове, дейта център за инсталиране на сървърно оборудване, склад с възможност за наемане на палет – място или контейнер за архив, като търговските помещения са с директен излаз към паркинга, кетъринг кухня и зала за хранене, озеленена тераса – градина. Предстои отваряне на детска забавачница, автомивка, стая за куриерски пратки.  В новата сграда ще е и корпоративният офис на „Екстрапак“.

- Какъв ще е достъпът до обществената част?

- Всеки, който си закупи карта, ще има достъп до спортната част, а за наемателите ще има отстъпки. Това ще е най-новото място за спорт и първата в региона подобна мултифункционална сграда.

- Кое беше най-голямото предизвикателство в този различен за вас проект?

- Целият ни проект е едно голямо предизвикателство, като всяка фаза от него си има по нещо специално. Управлението и синхронизирането между многото подизпълнители, както и доставките от различни дестинации, които ние организирахме, бяха доста трудни. Най-голямото предизвикателство обаче се оказа изпълняването на всички изисквания за пожарна безопасност. Наредбите, които действат в България, са доста остарели. С времето са допълвани и са станали противоречиви. В нашата сграда имаме две нови технологии за автоматично гасене на пожари, които не са разгледани добре в нормативната уредба и това създава предпоставки за разнородно тълкуване.

- Кое дефинира проекта "Бизнес център Велико Търново" като иновативен? С какво са свързани предимствата му?

- Ние мислихме над това каква технология да използваме, която да работи безотказно с минимална поддръжка, и заложихме на геотермалната. Това, което прави проекта ни иновативен, е основно управлението на енергията. Проектът акцентира върху прилагането на енергоспестяващи технологии и създаването на екологично чиста работна атмосфера. Сградата е оборудвана с геотермална климатизация в затворен цикъл чрез 72 стометрови сондажа, подово отопление за намаляване на въздушните потоци и високоефективни рекуператорни устройства за вентилация. Необходимата електроенергия се закупува от възобновяеми източници със сертификат за произход. Дъждовната вода се събира в три резервоара с обща вместимост над 300 куб.м, като част от нея се използва за технологичните нужди на сградата.

Известно е, че голяма част от необходимата енергия за подобни сгради отива за затопляне и охлаждане на работните помещения, на помещенията с обществен достъп – фитнес, плувен басейн, ресторант. Очакваме да постигнем коефициент електроенергия към топлина при пълно натоварване на сградата около шест пъти, т.е. 1 kWh eлектроенергия отива на 6 kWh топлинна или охладителна мощност. Надеждното електрозахранване е гарантирано от автоматична свързаност с две подстанции и допълнително цялата сграда се поема от дизелови генератори.

- Как натрупаният опит от предходните инвестиции ви помогна в реализацията на този проект?

- Идеята за използването на термопомпи датира от строителството на втория ни завод. Към 2008 г. направихме термопомпи въздух–вода. Видяхме, че има много поддръжка, почистване, миене, липса на ефективност понякога, когато ги оставим по-дълго време без почистване. Шумът е висок и ако при завод това не е проблем, то тук, в този проект, определено е.

Цялата инсталация на "Бизнес център Велико Търново" е скрита и няма абсолютно нищо видимо – нито на покрива, всичко е под земята. В подземния етаж са термопомпите, откъдето тръгват разводките за отопление/охлаждане за самата сграда. Системата позволява да се балансира топлината в сградата. Сградата разполага с 10 топловъздушни апарата от фирма „Тангра“, които са с много висок коефициент на полезно действие, около 80%. Цялата сграда е с рекуперация на вентилацията. Заложили сме по 40 куб. метра вентилация на човек – обитател на сградата, което е доста над българските норми за вентилация. Създали сме възможност да вентилираме така, че въздухът да е свеж, при това го вземаме от покрива – място, което е на сравнително по-отдалечено разстояние от улицата и въздухът там е по-чист. Наложи се всички тези съоръжения да работят в синхрон, както и да са в синхрон с желанията на наемателите и ползвателите на сградата. Затова софтуерната ни компания разработи изцяло нова иновативна система за управление на микроклимата и осветлението на "Бизнес център Велико Търново", която нарекохме Zontromat.

- Разкажете как работи иновативната система за управление на микроклимата и осветлението Zontromat?

Zontromat е система за управление на сравнително малки зони и микроклимата в тях. В сградата имаме 96 офисни зони и още няколко обществени. Във всяка от тях можем да управляваме топлината, която се реализира чрез подово и конвекторно отопление едновременно, може да работи само едното, могат да работят и двете. Системата позволява управление на вентилацията според броя на хората в съответната зона, т.е. при повече хора вентилацията е по-силна. Чрез нея може да се извършва плавно управление на светлината от най-затъмнените части в зоната към по-осветените, т.е. първо се включват лампите, които са най-отдалечени от прозорците. Това става плавно, според намаляването на външната светлина. Друго предимство на системата е, че чрез нея се извършва управление на щорите според позицията на слънцето и неговата видимост. Когато вътре влиза много светлина, щорите се завъртат под такъв ъгъл, че да спрат достигането на слънцето до работните места. Когато е облачно, тогава щорите се отварят, за да влезе повече естествена светлина. Ако няма хора в дадената зона, щорите се затварят - така, освен че се пести енергия, се удължава животът на обзавеждането. Системата има много функции за управление на микроклимата в зоните, които са подробно разписани. Същата система управлява работата на термопомпите, вентилационните рекуператори и това на каква мощност колко кубически метра да вентилират. Когато са малко хората, вентилацията намалява, а когато са много - се увеличава. Тя дава информация за различни повреди - протичане, течове в стаите и т.н. Освен това с нея се измерва консумацията на електроенергия. Zontromat е датчик, който мери температурата и влажността на въздуха. Когато човек говори, диша, той отделя влага, а чрез иновативната система може да се разбере например колко хора има в дадено помещение и дали трябва да се увеличи вентилацията и какво трябва да се направи, за да се подобри микроклиматът.

1 / 2

2 / 2

- Каква част от инвестицията е за иновации?

- Цялостната ни инвестиция е почти 40 млн. лв. Електрониката и софтуерът са от порядъка на 2-3 млн. лв. Голяма е инвестицията ни в кухненско оборудване на известни немски и италиански фирми. В ресторанта можем да нахраним 1000 души. Фитнесът е с американско оборудване от висок клас. Басейнът е с три филтъра за пречистване на водата - електролиза, ултравиолетов и механичен филтър от висок клас. На плочките около басейна има подово отопление. За вентилация на басейна е инсталирана машина, която е не само с рекуперация на топлината, но и с охладителна секция за изсушаване на въздуха, който влиза, така че въздухът около басейна да е сух, а не да е влажно навсякъде. Имаме производство на много чиста вода, с която в кухнята например са захранени всички конвектомати, кафе машини, за да не образуват котлен камък. На всеки етаж сме предвидили по четири диспенсъра за вода.

Обслужването на сградата се осигурява от девет асансьора Kone, като шест от тях работят със система за управление на дестинацията. Лицензирахме и направихме интеграция между нашата система и тази на Kone и получихме сертификат за нея, като имаме право да интегрираме асансьори Kone към нашата иновативна система за управление на микроклимата и осветлението Zontromat.

- Защо инвестирахте в "Бизнес център Велико Търново"?

- Инвестицията ни в "Бизнес център Велико Търново" е движена от стремежа да създадем дългосрочна стойност и да допринесем за развитието на Велико Търново. Целта ни е да облагородим района, където се намира и нашето производство, и да насочим индустриалното развитие на града към високотехнологични и модерни бизнеси. Ние вярваме в потенциала на Велико Търново да стане център на иновации и технологии, предлагайки на служителите възможности за развитие в отлична работна среда.

Интервюто взе Силвия ЗЛАТКОВА

Вижте cтaтиятa в бpoй 1/2024 нa cпиcaниe ГPAДЪT 

Обратно нагоре ↑