Продукти и технологии

BAU 2023, Мюнхен: Red Dot Award 2023 за четири нови системи Schüco

След прекъсване от повече от четири години BAU 2023 се завърна с впечатляващ резултат. Около 190 000 посетители и 2260 изложителя от 49 държави използваха възможността по време на изложението в Мюнхен, за да представят новости, да установят контакти и да се запознаят с последните иновации от международните брандове.

Тази година пет бяха водещите теми: „Предизвикателствата, произтичащи от климатичните промени“, „Бъдещето на жилищното строителство“, „Ресурсите и рециклирането“, „Дигиталната трансформация“, „Модулно сглобяемо строителство“. Особено засилващите се климатични промени оказват значително влияние върху строителната индустрия и налагат нови подходи и концепции. Един от въпросите, които бяха разгледани на BAU, е как сградите и градовете могат да станат по-устойчиви на екстремни метеорологични условия. Бяха представени иновативни решения за екологично, щадящо и съобразено с климата строителство и планиране. Основните теми на BAU бяха насочени към актуалните предизвикателства и проблеми на строителния бранш, като например дигитализацията, енергийния преход и недостига на ресурси.

ALUKÖNIGSTAHL съвместно с Schüco разглеждат устойчивостта като цялостно предизвикателство, като задължение и движеща сила едновременно и се фокусират върху нуждите на своите клиенти. На тази основа се разработват продукти, които активно допринасят за устойчивото строителство.

По време на изложението BAU 2023 в Мюнхен особено силно се откроиха четири системи на Schüco, които заслужено бяха отличени с престижната награда Red Dot: 2023. С високо ниво на иновация, отлична функционалност и привлекателна естетика те впечатлиха международното жури от експерти.

1 / 2

Плъзгаща система тип хармоника Schüco AS FD 75/90.HI

2 / 2

Плъзгаща система тип хармоника Schüco AS FD 75/90.HI

Плъзгащата система тип хармоника Schüco AS FD 75/90.HI

осигурява максимална ширина на отваряне почти 100%, като създава просторен преход между интериора и екстериора на жилището без фиксирани елементи. Дори когато са затворени, големите сгъваеми крила осигуряват невероятни панорамни гледки. 

Дизайн: Със своята концепция за профили в една равнина, ограничените видими фуги и тесните видими широчини от само 90 мм Schüco AS FD 75/90.HI позволява реализирането на висококачествени дизайнерски решения, които се вписват хармонично в архитектурата на сградата.

Максимална свобода на планиране: Плъзгащата система тип хармоника предлага нови възможности за планиране и проектиране на жилищни и търговски обекти. Големите размери и позволено тегло на елементите, широката гама от типове отваряния, както и трите различни вида прагове са част от предимствата на системата.

Неограничена функционалност: Големият избор от възможности за отваряне и заключване позволява да се удовлетворят различни архитектурни изисквания - без ограничения. Системата Schüco AS FD 75/90.HI създава просторен преход между интериора и екстериора на жилището без фиксирани елементи.

1 / 2

Плъзгаща система тип хармоника Schüco AS PD 75/90.HI

2 / 2

Плъзгаща система тип хармоника Schüco AS PD 75/90.HI

Със своите три продуктови линии новата плъзгащата система Schüco AS PD 75.HI

внася комфорт и дизайн в перфектна хармония и издига минимализма в жилищното строителство на ново ниво. За да отговори на всяко изискване, тя се предлага в следните варианти: Access Line с нисък праг без бариери, със скрита каса Design Line и Performance Line с комбинирани предимства. Системата се отличава също така с повишена устойчивост на взлом, най-добри изолационни стойности и възможност за напълно автоматично управление чрез моторизиран обков Schüco TipTronic.

Schüco AS PD 75.HI се характеризира с малка видима широчина на профила в зоната на застъпване на две крила от само 35 мм и с основна строителна дълбочина на крилото от 75 мм. Що се отнася до топлоизолацията, системата може да се похвали с отлични стойности на Uw до 0.82 W/(m²K) (Performance Line). С обков Schüco TipTronic може да се избере моторозирано задвижване, което е задължително за Performance Line. Линията Access Line и линията Design Line постигат клас на устойчивост срещу взлом до RC 2, а линията Performance Line - до RC 3. Други допълнения, които могат да бъдат избрани, включват интегриране на системата за слънцезащита Schüco AB ZDS (алуминиева щора, Zip Design Screen), елегантна дръжка за заключване на крилото при ръчно отваряне, мониторинг на заключено/отключено положение, както и интегриране в платформата Schüco Building Skin Control за управление и наблюдение на всички моторизирани устройства Schüco.

1 / 2

Новото поколение прозорци Schüco AWS WoodDesign

2 / 2

Новото поколение прозорци Schüco AWS WoodDesign

Новото поколение прозорци Schüco AWS WoodDesign от алуминий/дърво

се отличава с естествено изглеждащи декоративни лайсни от истинско дърво от вътрешната страна на помещението, като допринася за усещане за уют, а външната част, изработена от алуминий, служи за надеждност и дълготрайност на продукта.

Новата система Schüco WoodDesign обединява предимствата на два материала - алуминий отвън и дърво отвътре. Това позволява да се използват високите експлоатационни свойства на алуминиевите прозорци, като същевременно се осигурява индивидуална свобода на дизайна в интериора. Schüco AWS WoodDesign създава индивидуални акценти с дъбова дървесина и се предлага в седем различни версии.

Дизайнът на дръжката, специално разработен за дървените покрития, допълва Schüco AWS WoodDesign и се предлага с правоъгълна, с кръгла и с овална розетка, която може да се използва и за постигане на устойчивост срещу взлом до клас RC 3. В зависимост от дизайна дръжките могат да бъдат в основните цветове черно и бяло, както и във вид от неръждаема стомана.

1 / 2

Системата за пивотни врати Schüco AD AL 75

2 / 2

Системата за пивотни врати Schüco AD AL 75

Безпрецедентна елегантност в движението и дизайна, съчетана с впечатляващи размери - системата за пивотни врати на Schüco AD AL 75 създава невероятни архитектурни акценти.

Благодарение на патентованата система за уплътнения от air-lux пивотната врата Schüco AD AL 75 гарантира отлични топлоизолационни стойности и висока плътност при всякакви метеорологични условия. Вдъхновяващ размер, но и уникална елегантност: с облени от светлина помещения, обширни стъклени площи и пълна прозрачност, вратата Schüco AD AL 75 създава естетическа, изискана връзка между вътрешните и външните пространства. Размерите ѝ - 2500 x 4000 mm, превръщат тази врата в завладяваща, впечатляваща алтернатива на конвенционалните входни врати.

От вътрешната страна е препоръчително вратата да се задейства с бутон, вграден във вертикалния профил на касата. Когато бутонът се натисне при затворена врата, двете въздушни уплътнения се изпразват и заключващите механизми се прибират, за да може да се отвори вратата. Инсталираният в профила автомат за врата позволява автоматичното затваряне напълно безшумно. Когато бутонът, активиращ въздушните уплътнения, се натисне отново, заключващите механизми заключват вратата и едновременно с това в уплътненията се вкарва въздух от интегриран в профила компресор, за да се постигне максимална плътност на вратата.

Подробна информация за всички системи може да получите, като се свържете с фирма "Алукьонигщал", лицензиран представител на Schüco за България.

Вижте cтaтиятa в бpoй 3/2023 нa cпиcaниe ГPAДЪT в дигитaлeн фopмaт c вгpaдeни ИHTEPAKTИBHИ BPЪЗKИ

Обратно нагоре ↑