Сгради

BaseCamp Lyngby: Жилищен комплекс за смесено обитаване

Споделяне

MIPIM Awards 2021 Best Residential Development

В градчето Kogens Lyngby в Дания се намира жилищният комплекс BaseCamp Student по проект на Lars Gitz Architects, Kragh & Berglund (Landscape Designer) с участието на Studio Aisslinger (Interior Designer). Проектът печели MIPIM Awards 2021 в категорията за най-добър жилищен проект. Комплексът с 41 хил. кв.м разгъната площ е замислен като социално интегрирана структура, която функционира успешно за 900 студенти, докторанти и обитатели в трета възраст.

Локацията е в красива местност близо до езерото Lyngby и природния парк Dyrehaven, включена в списъка на UNESCO, което осигурява възможност за разходки и походи, ветроходство и гребане. 1000 паркоместа за велосипеди насърчават най-зеления транспорт. Един от приоритетите на проекта е районът да бъде облагороден, без да пострада от осигуряването на по-широк достъп на хората, като в същото време привлича местните обитатели със своите социални, икономически и екологични характеристики.

Органичната структура на BaseCamp Lyngby е вдъхновена от околната зелена зона и целта обитателите да бъдат по-близо до природата и да бъдат мотивирани да взаимодействат със средата и един с друг, социален организъм - катализатор за взаимодействие между хора от всички възрасти, но и за индивидуално съзерцание.

Архитектурната концепция има за цел да създава пространства, които се преливат безпрепятствено и осигуряват интригуващ опит благодарение на цялата композиция - както от различни вътрешни дворове, така и от външния контекст. Изненадващо са добавени елементи и композиции, които създават поетична и одухотворена атмосфера в архитектурната рамка. Височината бавно нараства, като достига максимум на югоизток с впечатляващ изглед към градчето Lyngby, към едноименното езеро и към самата разгъната композиция със скулптурен характер.

Социално взаимодействие

Композицията е организирана с вход от север, който разкрива впечатляващ изглед към скулптурния органичен обем, който бавно нараства от нивото на терена и приветливо кани посетителите към вътрешния двор с възможност за разходка на богато озеленения покрив. Органичният обем е организиран игриво около по-малки дворове, които създават добре дефинирани отделни пространства за срещи, четене или мирно съзерцание. Централната сграда с овална форма е сърцето на зоната, визуално подсилва впечатлението от конструкцията и обвързва зоната с всички налични ресурси като кафе, фитнес, зони за срещи, кино, книжарница и др.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Устойчивост

Сградата е сертифицирана по DGNB Gold, със зелен покрив, слънчеви панели и зеленчукови градини. Освен че насърчава биоразнообразието, зеленият покрив осигурява буфер за дъждовната вода, пречиства въздуха, намалява ефекта "топлинен остров", регулира вътрешната температура и пести енергия. Материалът на фасадата е Rock Panel Durable със сертификат BRE Class A+. Вентилационната и отоплителната система са базирани на устойчиви технологии. При вентилацията чрез рекуперация 90% от енергията от изхвърляния въздух е използвана повторно за затопляне на вкарвания пресен въздух.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Строителство и материали

Конструкцията е създадена от мултиплицирани трапецовидни модули на 180 градуса, комбинирани с различни височини за създаване на органично организирана структура. Този подход дава възможност за "сглобяване" на сградата с икономия на строителни разходи. Материалите на фасадата кореспондират със зелената среда, вертикалните засенчващи елементи подсилват органичния характер на впечатлението и създават символични отпратки за силуети на дървета в гората.

Обратно нагоре ↑