Сгради

„Аркутино Резиденсес“: От една изоставена магия до съживяване през 2024

Българска компания възражда любимия проект на Людмила Живкова и му вдъхва нов живот

На юг по родното Черноморие е скътано Аркутино - късче от рая. Там море и гора си дават среща и тихо обгръщат с разкошна жива природа в най-дивия ѝ и красив облик проекта - мечта на Людмила Живкова, познат до днес като „Знаме на мира“.

Замислен като “творчески комплекс с име „Ропотамо“ под егидата на Международна детска асамблея, впоследствие изменен с Решение на Министерския съвет за курортни сгради, след години забвение днес знаковият обект отново е дишащ и жив и скоро ще има своето ново начало.

Дълга история като за исторически роман, която преминава през множество перипетии.

Локация: Аркутино
Етап към октомври 2023: Акт 14
Сгради: три жилищни сгради със 76 апартамента и бутиков хотел
Типове апартаменти: Студиа с 1, 2 и 3 спални с чисти площи от 37 кв.м до 188 кв.м
Срок за завършване: юни 2024 г.
Проектна компания: "Аркутино" ЕАД

https://arcutinoresidences.com/bg/

1 / 3

2 / 3

3 / 3

Първоначалната идея?

В изпълнение на инициативата на Людмила Живкова през 1981 г. Министерският съвет взема решение 1877 декара да се изключат от държавния горски фонд и да се предоставят за изграждане на творчески комплекс „Ропотамо“ към център „Знаме на мира“. Две години по-късно приключва и архитектурният проект на комплекса. Същата година внезапно си отива Людмила Живкова. През 1986 г. са издадени строителни разрешения за над 600 декара, като необходимостта от международен детски лагер е отпаднала и се търси трансформация в съзвучие с плановете за крайбрежието и осъществяване на луксозен комплекс с жилищна група Блок 1/2/3/4 ,,Знаме на мира‘‘. Няколко години по-късно строителните работи спират поради липса на финансиране...

Проектът дълги години тъне в забвение

Предвид иконичния и деликатен статус на проекта и уникалното му местоположение, включително в „Натура 2000“, той дълги години пустее в разруха. Модернизацията и новият живот на руините в имот с площ малко над 600 дка днес са намерили своята възможна реализация при параметрите на строителните планове и разрешения за строеж от 1986 г.

За да сбъднеш мечтата, наречена ,,Аркутино‘‘, е необходим продължителен и внимателен процес на планиране при съобразяване с всички изисквания на закона. Днес смелата стъпка напред е направена, документацията е готова и обновлението е в ход. „Ропотамо” - по-популярно като “Знаме на мира”, продължава развитието си като „Аркутино Резиденсес“ и всеки ден е все по-близо до своето завършване и обживяване. Зловещият бетон, грозно надничащ от гората и носещ неприятни алюзии за това в какво се превръщат мечтите, когато потънат в забвение и бюрокрация, ден след ден се променя в разкошния комплекс, замислен преди толкова години.

Защо е необходимо зад такъв проект с история и иконична локация да застане отговорен инвеститор

Законовите рамки изискват много добре прецизиран подход към проекта и изключително внимание към детайла - принципи на работа, към които дружеството инвеститор се придържа абсолютно канонично в работата си. За проекта работят опитни инженери и специалисти, които съумяват да вложат изключително съвременни технологии в модернизирането на бетоновите конструкции от 90-те години, така че да ги приведат дори към днешните земетръсни норми и изисквания.

Предимства, параметри и логистика

Хармоничната архитектура на сградите плавно се вписва в околностите, без да търси доминация, а пълна симбиоза и сливане. Екстериорът е планиран в същата стилистика. Меки цветове, минимализъм, плажни и морски алюзии, приятни на допир и поглед материали и текстури, абсолютен релакс и хармония очакват всеки гост или собственик на имот тук. Еднакво привлекателен за тези, които желаят висок клас почивка, за любителите на спокойствието и тишината, които не обичат шумните и големи курорти, за търсачите на жива природа и нейните богатства, „Аркутино Резиденсес“ е сбъднато късче от рая на брега на Черно море. 

- Първа линия на морския бряг

- В прегръдките на дивна природа

- Зона БЕЗ застрояване когато и да било

- Комфорт и безкомпромисно качество на живот

- Пълноценна почивка и незабравими емоции

- Жилища, завършени "до ключ"

- Интериор, стилово и цветово изцяло съобразен с концепцията на обекта за хармония с природата

- Екопътеки за разходка и места за отдих

- Зона за наблюдение на птици

- На 10 км от старинния Созопол, стария град и яхтеното пристанище

- На 40 км южно от град Бургас

- На 10 минути от тайнственото светилище на траките „Бегликташ”

- Близо до водолазния център в Приморско

- Близо до аквапарк „Нептун“ и замъка “Влюбен във вятъра” в Равадиново

- Опция за разходка с лодка из дивната природа по река Ропотамо

- Пред комплекса се намира Змийският остров – единственото място в България, където в диво състояние виреят кактуси.

Обратно нагоре ↑