Сгради

арх. Мартин Ряшев, арх. Юри Танов, DA architects: Тенденции при жилищната архитектура 2021

Споделяне

Archello 2021 selection: Проект от селекцията най-добри проекти на 2021 от популярната международна платформа за архитектура и дизайн Archello

арх. Мартин Ряшев, арх. Юри Танов, студио DA architects

Добрият баланс между стилна визия и удобство в съчетание с усещането за модерен и технологичен дом прави апартамента, проектиран от DA architects, толкова завършен и единен. Разположено в полите на Витоша и обърнато към планината, жилището е тихо и богато осветено. Използвайки това, проектът доразвива усещането за светлина и простор. Създаден за успешен млад специалист, ръководител в технологична компания, интериорът отразява неговото търсене на един съвременен начин на обитаване, почиващ на удобството и лекотата в ползването в комбинация с иновативни и смели решения. Цялата палитра от стремежи е пречупена през дизайн призмата и индивидуализирания подход на DA architects.

Нарасналият дял на работата от дома налага тенденции в посока на по-оптимално използване на пространствата, ненатрапчива мултифункционалност и премахване на излишното и маниерното в полза на удобна, единна и естетически издържана среда. В тази посока е развит и настоящият проект, стремейки се да покрие пълния спектър от нюанси в обживяването на едно съвременно жилище.

Апартаментът е разделен на два основни ареала, а всичките обслужващи зони и помещения са обединени в централно разположен обем, облечен с акустично орелефената сива ламперия. Спалните и кабинетът са разположени в източните и северните части на апартамента, осигуряващи по-голяма интимност, както и комфорт при целодневна работа от вкъщи, независимо от сезона и силата на слънцето. Дневната зона от своя страна е ориентирана към юга и гледките към планината.

Основното помещение съчетава три различни къта, като централно място заема всекидневната с интегрирана в мебелите мултимедия и аудиосистема, без да се натрапва визуално и същевременно покриваща изискванията на запален ценител и меломан. Трапезарната маса от масив на Paolo Cappello е разположена в непосредствена близост до просторната тераса и е обърната към прилежащите паркови зони отвън и планината. Кухнята е разработена в стил show cooking с фокус върху големия кухненски остров, обърнат към помещението и към гледките, като позволява на домакина свободна комуникация лице в лице с гостите. Допълнителни шкафове, голям хладилник и интегрирани плотове с електроуреди остават дискретно скрити зад профилираната сива ламперия, чиито високи до тавана врати се прибират в ниши след отваряне, осигурявайки допълнителна работна площ. Именно непосредственото преливане на отделните зони от помещението позволява гъвкаво и разнообразно ползване, а препратките от светлосините тонове и меките линии на мебелите на Patricia Urquiola във всеки един кът създават усещането за ефирност и лекота.

Обратно нагоре ↑