Сгради

ARCOBALENO: Инвеститорът и строителят са все по-важни за клиента

Лъчезар Петев, главен мениджър, "Адванс-2002" ЕООД, "ИСНИ" ООД

Г-н Петев, "Адванс-2002" има сериозен опит в строително-предприемаческата дейност - бихте ли ни разказали повече?

"Адванс-2002" ЕООД е строително-инвестиционна компания, базирана в София и Хасково, специализирана в нови жилищни, промишлени и бизнес сгради и инфраструктурно строителство с предмет на дейност проучване, проектиране, управление на СМР в промишленото, гражданското и инфраструктурното строителство. Компанията разполага със собствена строителна механизация за изпълнението на строителните обекти. От създаването досега сме изградили репутация на коректен и конкурентоспособен партньор и се придържаме към най-високите стандарти в жилищното и промишленото строителството.

Какви са видът и размерът на жилищата, предпочитани от купувачите през 2022?

Ние винаги сме се стремили да проектираме и изграждаме жилищни сгради, в които минималната площ на апартамент да бъде не по малкo от 55 кв.м за двустайно жилище - функционален и удобен маломерен имот, в който обитателите да се чувстват комфортно. Най-търсени от клиентите са двустайни апартаменти от 55-65 кв.м и маломерни тристайни апартаменти 90-100 кв.м. Като компания, която се стреми да се развиваме в средния и високия ценови клас, залагаме не по-малко от 60% в една жилищна сграда тристайни и четиристайни апартаменти.

Как повлия факторът "пандемия" на търсенето на модерни жилища?

Пандемията Covid-19 се отрази на всички сектори, включително и строителния, макар и в по-малка степен. В инвестиционното строителство през първите шест месеца на пандемията продажбите намаляха значително, което беше и обяснимо предвид въведените мерки. Браншът не спря работа и това до някаква степен ни осигури доверие и след първата вълна клиентите започнаха да се завръщат, а търсенето нарасна. Повишаването на броя сделки с жилища може да се обясни с инфлацията и с ниските лихви на банковите кредити, което накара хората да си влагат парите в недвижими имоти.

Какви са особеностите на търсените разпределения и изискванията към средата и инфраструктурата, на изискванията към обитаването в градския център и в периферията?

Изискванията на клиентите към жилища в зависимост от това дали са в градски център или в периферията са различни, което е нормално предвид различния ценови диапазон. В периферията се търсят по-бюджетни жилища, с малки квадратури на помещенията, транспортна осигуреност и добра функционалност. В градския център се търсят среден и висок клас жилища, с големи помещения, в които едната спалня има самостоятелна баня и дрешник, с контролиран достъп до имотите, висок клас материали при завършване на фасади, дограми, общи части и зелени пространства.

Клиентите стават все по-взискателни и се интересуват от всякакви подробности на проекта - влаганите материали, нови технологии, транспортна инфраструктура, инженерна инфраструктура, публичните пространства. Те все повече проучват инвеститора и строителя като история и качество на изпълнение на предишни проекти. Това е добре, защото неминуемо ще доведе до отпадане на нелоялни компании с минимален опит.

Vitosha Green Apart в столичния кв. "Витоша" е един от вашите актуални референтни проекти завършени и въведени в експлоатация през 2021 г.?

Жилищен комплекс Vitosha Green Apart се състои от елегантни сгради, вписани сред богата зеленина, в близост до бул. "Симеоновско шосе", в един от най-престижните и бързо развиващи се квартали на столицата - "Витоша". Сградите са с модерна и стилна архитектура в непреходен стил, с ограничен брой апартаменти, което осигурява допълнително спокойствие и уют. Районът разполага с отлично развита инфраструктура - в непосредствена близост са големите столични булеварди „Черни връх”, „Симеоновско шосе”, Южна дъга на СОП. Лесният достъп до Околовръстното шосе дава възможност за бърза връзка до “Ринг Мол”, “Бизнес Парк София”, магазин “Икеа”, автомагистрала “Тракия” и “Струма”. На близки разстояния са супермаркети „Кауфланд“, „Фантастико“ и „Билла”, магазини, представителства в сферата на услугите и комуникациите, банкови офиси, разнообразие от търговски услуги, популярни заведения и ресторанти.

Трите жилищните сгради са с обща РЗП 5540 кв.м. Те се състоят от партер и четири жилищни етажа с избор от 51 апартамента, сред които двустайни, тристайни и четиристайни с големи площи и удобно разпределение на вътрешното пространство. Прекрасно дворно пространство предлага много зеленина и детски площадки. Красивата визия е постигната чрез модерна архитектура, топли цветове на фасадите. Използвани са иновативни материали с високо качество.

Комплексът е осигурен с контрол на достъпа, изградени са системи за охрана и видеонаблюдение, което осигурява допълнително спокойствие на живеещите. Всички вътрешни инсталации са изградени с висококачествени материали и апаратура на АББ, отоплението е решено с газова инсталация локално за всеки имот, охлаждането ще се осъществява с локални климатични системи на предвидени за това места и изводи към терасите. Дограмата е на немския производител KÖMMERLING, а входните врати са италиански с висок клас защита. Общите части на сградите са завършени с естествени материали за подови настилки и интериорни мазилки.

Как очаквате да се развие пазарът на жилища в България през 2022 и в средносрочен план? Какво ще бъде въздействието на последните събития?

С оглед последните събития в Украйна пазарът на недвижими имоти ще се свие значително и това ще доведе до намаляване на инвестиционните проекти. Предвид темповете на нарастване на цените на жилища в последните 6 месеца се очаква в краткосрочен и средносрочен план влошаване на достъпността на клиентите до покупка на недвижими имоти, защото темповете на нарастване на доходите се забавя спрямо цените на имотите. Породената от войната в Украйна инфлация доведе до двуцифрено покачване на някои основни строителни материали, което ще доведе до продължаване ускоряването темповете на растеж на цените на имотите през следващите няколко години.

За съжаление, както казах, поради големия ръст през последните две години бяха започнати инвестиционни проекти от различни компании без опит и достатъчно ресурс, разчитащи на продажби на зелено, което от своя страна ще доведе до разочаровани клиенти, ще има и спрени и незавършени обекти. Затова бих посъветвал всеки, на когото му предстои покупка, да проучи предварително добре инвеститора и строителя.

1 / 2

2 / 2

Жилищна сграда ARCOBALENO, "Студентски град", София
Инвеститор:
ИСНИ ООД
Проектант: арх. Владимир Александров

Повод за днешния ни разговор е новият ви проект Arcobaleno - разкажете ни повече за него?

Arcobaleno е проект, който ще се реализира на собствен терен на компанията в непосредствена близост до парк НСА и бъдеща метростанция. Районът разполага с отлично развита транспортна и комуникационна инфраструктура, има излаз до бул. „Симеоновско шосе” и Южна дъга на СОП, което дава възможност за бърза връзка до “Ринг Мол”, “Бизнес Парк София”, парк “Витоша”, станция на кабинков лифт Симеоново, АМ “Тракия” и “Струма”.

Сградата е проектирана с амбиция да отговори на динамично развиващата се градска среда и модерния облик на съвременното жилищно строителство, позовавайки се на европейски и световни примери за естетични, балансирани и модерни жилища. Тя се състои от две елегантни секции и вътрешен двор, чудесно вписани сред богата зеленина. Акцентът е върху добре озеленена паркова среда и материали за висока енергийна ефективност. Местоположението в подножието на Витоша е и в непосредствена близост до множество спортни центрове и съоръжения, сред които базата на Националната спортна академия.

Модерната и стилна архитектура в непреходен стил и използваните нови технологии осигуряват допълнително спокойствие и уют на живеещите. Съчетан е естетическият баланс между жилищна и паркова среда в пространства за отдих и почивка.

Какви са характеристиките на отделните жилищни единици и решенията по отношение на вложени продукти и технологии?

При проектирането сме следвали високите изисквания на клиентите в последните години относно функционалността на сградата. Конструкцията ще бъде монолитна стоманено-бетонна, сградата ще се състои от сутерен, партер и шест жилищни етажа със 105 апартамента и три офиса, сред които двустайни, тристайни и четиристайни. На партерно ниво са предвидени складови помещения за всеки апартамент и паркоместа за велосипеди. Паркирането е решено с подземни и надземни гаражи и покрити паркоместа с озеленени перголи във вътрешния двор.

В екстериорен план архитектурното решение на фасадата се комбинира от топлоизолационна система с външна мазилка и алуминиеви композитни панели с минерална вата за топло изолация. Предвидена е висок клас немска дограма с нискоемисионно и нискоенергийно селективно стъкло за добра енергийна ефективност и нисък шум в жилището. Парапетите и металните части са по дизайн и проект на немска компания и ще бъдат с поцинковано покритие и прахово боядисани. Всички тераси са предвидени с двойна хидроизолация на битумна основа под замазките и обмазна циментова под настилките от гранитогрес. Плоският покрив е решен с топлоизолация, италиdнски битумни хидроизолационни мембрани и обшивки от ламарина с полиестерно покритие. От южната фасада има скатна част, която се изпълнява по система Snap-Lock от ламаринени панели. Материалите за общите части в проекта са естествен камък и екстериорни мазилки с дълъг експлоатационен период без необходимост от поддръжка.

В апартаментите е предвидена шумоизолация по пода под замазката за премахване на шума от вибрациите. Отопление е предвидено с мултисплит система с конвектори - тиха и незабележима при своето ежедневно функциониране система. Инсталациите в сградата се изпълняват с висококачествени материали и апаратура на АББ. Предвидено е във всеки апартамент слаботокови табло за инсталации. За благоустрояване на парковото пространство са планирани вибропресовани плочи за настилките и озеленяване с широк спектър от различни разновидност на ниска и висока растителност, допринасящо за комфорт и уют.

Обратно нагоре ↑